Sändning från studio
En radiostudio kan vara stor eller liten, fast uppbyggd eller provisoriskt monterad vid ett tillfälligt evenemang. En traditionell radiostudio är uppbyggd så att ett antal olika ljudkällor mixas ihop i ett mixerbord. Ljudet ut från mixern skickas sedan till radiosändaren på något av följande sätt:

Analog ledning. En fast uppkopplad förbindelse genom Telias telefonnät. De första studiorna som anslöt sig till Stockholms närradio använder denna teknik, men den används inte för nya studior.

Radiolänk. En sändarantenn placeras till exempel på ett hustak, och riktas mot Stockholms Närradioförenings mottagare. Denna teknik passar speciellt för tillfälliga sändningar från evenemang.

Barix. En liten box i studion skickar ljudet till sändaren via Internet. Kräver en bredbandsanslutning i studion. Ger en fördröjning i ljudet på några sekunder. Kan enkelt anslutas på olika platser, även via mobilt bredband.

Shoutcast / Simplecast / Nicecast / butt. Ett streamingprogram som installeras i en vanlig hemdator skickar ljudet till sändaren via Internet. Kräver en bredbandsanslutning i studion. Ger en fördröjning i ljudet på några sekunder. Kan enkelt anslutas på olika platser, även via mobilt bredband. Passar bra för den minimala studion som endast är utrustad med en dator, en mixer och några mikrofoner.

Sändning från dator + USB-mixer
Många spelar idag upp all sin musik och alla förinspelade inslag från en dator istället för att använda de band- och skivspelare av olika slag som tidigare var vanliga. Med ett streamingprogram och en USB-ansluten mixer kan man använda samma dator till att spela musiken och att skicka ljudet till sändaren. Det går alltså att sända radio med en mycket begränsad mängd utrustning.

Om man inte hade tänkt att prata direkt utan bara spela upp musik och förinspelade talinslag behöver man inte ens ha en separat mixer. Man lägger då upp en spellista i ett mediaspelarprogram, och kan då sända med enbart en dator. Man kan till exempel använda Winamp, Windows Media Player eller ett mer specialiserat DJ-mixerprogram. Ljudet skickas till sändaren med ett streamingprogram.

Förinspelade program
Den som inte behöver sända direkt kan lagra sina program som MP3-filer och överföra dem via Internet till en dator direkt ansluten till sändaren. Datorn spelar upp programmen på rätt tidpunkt.

Ljudfilerna kan antingen framställas genom att man gör ett program med ett mixerbord i en traditionell studio som om det vore direktsänt ("live on tape"), eller genom att man fogar samman olika ljudfiler till en helhet med hjälp av ett ljudredigeringsprogram.Start
English
Español
Sändningstider
Alla program
Att lyssna
Webbradio
Att sända
Närradio-
föreningens syfte

Teknik
Historia
Radio Sydost
Kontakta oss
Interna sidor